Jubileuszowy album Andrzeja Pągowskiego

2023-04-17

17 kwietnia w holu Teatru 6 piętro w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbył się wernisaż wystawy plakatów teatralnych wybitnego grafika Andrzeja Pągowskiego, które do tej pory nie były wystawiane.

Artysta obchodził jubileusz pracy twórczej, a także 70-te urodziny. Na wystawie był także po raz pierwszy zaprezentowany jubileuszowy album przedstawiający prace z całego dorobku artystycznego pana Pągowskiego. Spółka LEK-AM wsparła wydanie albumu, w którym swoje miejsce znalazł również plakat stworzony specjalnie dla firmy.

12 maja pan Andrzej Pągowski osobiście oprowadzał po wystawie, opowiadał o swojej pracy, plakatach i życiu, a także o działaniach na rzecz fundacji. Wystawa była także dostępna 13 maja w ramach kolejnej edycji NOCY MUZEÓW.

Pan Andrzej Pągowski - jeden z najwybitniejszych polskich artystów i plakacistów. Autor ponad 1,5 tysiąca plakatów, twórca scenografii, murali, okładek magazynów i rysunków. Zaufało mu wielu wybitnych twórców m.in. Krzysztof Kieślowski, Andrzej Wajda, Stanisław Bareja, Adam Hanuszkiewicz, Wojciech Smarzowski.
Fot. K. Rainka