22 Gala programu Społecznego Mistrz Mowy Polskiej w Poznaniu

2022-10-03

Program Mistrz Mowy Polskiej to ogólnopolska akcja wyboru osób posługujących się językiem polskim z prawdziwą maestrią i pasją. To także plebiscyt, w którym szeroko pojęta publiczność – czytelnicy, słuchacze i internauci – wskazują swoich faworytów w powszechnym głosowaniu Vox Populi. Laureatami tytułu Mistrz Mowy Polskiej są postaci nie tylko znane z gazet, telewizji czy radia – niejednokrotnie wśród nich można znaleźć osoby reprezentujące małe środowiska lokalne. Firma LEK-AM jest partnerem programu od piętnastu lat.

3 października w Sali pod Iglicą na Terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbył się finał zmagań o tytuły Mistrza Mowy Polskiej i Kuźni Mistrzów Mowy Polskiej. Spośród dziesiątki nominowanych osób Jury w składzie: prof.prof.: Halina Zgółkowa, Adam Bednarek, Bolesław Faron, oraz Marek Ziółkowski zdecydowało się przyznać równorzędne tytuły Mistrza Mowy Polskiej: Marii Szabłowskiej – dziennikarce Polskiego Radia i dwóm aktorom teatralnym i telewizyjnym – Stanisławowi Brejdygantowi oraz Grzegorzowi Damięckiemu. W głosowaniu publiczności Vox Populi zwyciężył dziennikarz i autor książek – Radosław Kotarski.

Akademia Mistrzów Mowy Polskiej, skupiająca laureatów lat poprzednich, jak co roku wskazała placówkę, mającą niekwestionowane zasługi w pielęgnowaniu najlepszych wzorców polszczyzny. Tytuł Kuźni Mistrzów Mowy Polskiej zdobyła Kampania Społeczno-Edukacyjna „Ojczysty – dodaj do ulubionych”, realizowana przez Narodowe Centrum Kultury, zaś internauci w głosowaniu Vox Populi zdecydowali o zwycięstwie Polskiego Teatru Ludowego we Lwowie

W głosowaniu publiczności Vox Populi zwyciężył dziennikarz i autor książek – Radosław Kotarski na zdjęciu z PR Manager Przedsiębiorstwa Farmaceutycznego LEK-AM Danutą Jakubowską.