XXI Gala finałowa MMP w Kielcach

2021-09-21

Kieleckie Centrum Kultury i Prezydent Miasta Kielce byli honorowymi gospodarzami XXI Gali Mistrzów Mowy Polskiej, która odbyła się 20 września 2021 roku na Dużej Scenie Kieleckiego Centrum Kultury. Spośród dziesięciu nominowanych osób Jury w składzie: prof.: Jolanta Tambor, Marzena Marczewska, Halina Zgółkowa, Adam Bednarek, Bolesław Faron, oraz Marek Ziółkowski zdecydowało się przyznać równorzędne tytuły Mistrza Mowy Polskiej Jerzemu Kisielewskiemu, Agnieszce Kunikowskiej oraz Edwardowi Rzepce. W głosowaniu publiczności Vox Populi zwyciężyła Kama Kaleta-Kępczyńska. Wawrzyn Mowy Polskiej otrzymał Marek Gaszyński. Wyróżnienie specjalne – Złoty Laur Akademii Mistrzów Mowy Polskiej za wybitny wkład w propagowanie polszczyzny otrzymali: Barbara Młynarska-Arhens oraz Tadeusz Deszkiewicz. Nagrodzono też placówki, mające niekwestionowane zasługi w pielęgnowaniu najlepszych wzorców polszczyzny. Tytuł Kuźni Mistrzów Mowy Polskiej zdobyło Centrum Edukacji i Kultury „Szklany dom” w Ciekotach, a internauci w głosowaniu Vox Populi zdecydowali o zwycięstwie Mateusza Adamczyka, prowadzącego bloga językowego na kanale Youtube.

Firma LEK-AM od piętnastu lat jest Partnerem tego programu społecznego, a nasi przedstawiciele mają okazję uczestniczyć w galach finałowych odbywających się w różnych miastach Polski.

Przedsiębiorstwo Farmaceutycznego LEK-AM Sp. z o.o. wspiera program od 13 lat.

Laureaci od lewej: Agnieszka Kunikowska, Kama Kępczyńska-Kaleta (VOX Populi), Edward Rzepka, Jerzy Kisielewski