PL EN DE FR RU NG EN

Innowacyjne kobiety w BCC 22 styczeń 2020

W warszawskiej siedzibie BCC 22 stycznia 2020 r. odbyło się spotkanie z Bożeną Lublińską-Kasprzak pt. „Innowacyjne kobiety”, w ramach programu „BCC Woman: Kobiety inspirują”.

Według Światowej Organizacji Własności Intelektualnej (WIPO) każdego dnia kobiety wymyślają kluczowe rozwiązania i wynalazki, które poprawiają jakość życia i ułatwiają ludziom rozumienie skomplikowanych zagadnień, od astrofizyki po nanotechnologię, od medycyny po sztuczną inteligencję i robotykę, podejmują innowacyjne projekty w tak ważnych dla współczesnego świata tematach, jak ochrona zdrowia, środowiska czy efektywność energetyczna. Badania pokazują, że zróżnicowane płciowo zespoły i firmy są bardziej innowacyjne i lepiej prosperują.

Celem spotkania było zapoznanie uczestniczek i uczestników z najnowszymi programami publicznymi, które finansują projekty mające na celu wdrożenie innowacyjnych produktów, w tym z programami dedykowanymi na finansowanie innowacyjnych kobiecych biznesów. W trakcie spotkania słuchacze poznali zasady finansowania projektów, wymagania instytucji zarządzających takimi programami w procesie aplikowania i w trakcie realizacji projektu. Przedstawiono  również przykłady innowacyjnych projektów, które odniosły niekwestionowany sukces rynkowy.