PL EN DE FR RU NG

Szafraceum na konferencji prasowej 13 kwiecień 2017

We wtorek 11.04.2017r. w hotelu Bristol w Warszawie odbyła się konferencja prasowa zorganizowana przez „Federację Suplementów”, której  sponsorem było Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne LEK-AM Sp. z o.o. Wszystkie tematy przedstawiane na konferencji związane były z pozytywnym działaniem suplementów diety na depresję. Prof. dr hab. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zaprezentowała korzystny wpływ diety na leczenie depresji na przykładzie wybranych składników m.in. omega 3, magnezu i potasu. Ciekawą prezentację wygłosił dr Sławomir Murawski, który przedstawił praktyczne zastosowanie wybranych substancji na podstawie własnej praktyki lekarskiej, natomiast dr hab. Bożena Muszyńska z Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie zaprezentowała rośliny o działaniu przeciwdepresyjnym pochodzące z różnych części świata. Szczególną uwagę przykuły rośliny, które nie mają nazw w języku polskim takie jak:  Bacopa monnieri, , Eleutherococcus senticosus, Griffonia simplicifolia, Sceletium tortuosum oraz Pieprz metystynowy, Różeniec górski. Surowce pochodzące z  korzenia kozłka, ziele męczennicy, kwiat lawendy czy szyszki chmielu również wspomagają leczenie depresji. Odkrywcza dla słuchaczy była informacja o działaniu antydepresyjnym grzybów jadalnych, które bogate są w biopierwiastki (Mg, K, Na, Ca, Cu, Zn, Fe), związki indolowe oraz kwasy fenolowe.
Najwyższą wartość wykazano w owocnikach Cantharellus cibarius. Gatunkami zawierającymi znaczące ilości tego neuroprzekaźnika są także Armillaria mellea, Boletus badius, Boletus edulis, Lactarius delicious i Plerotus ostreatus. Ciekawą rośliną jest także, znany od tysięcy lat szafran. To temu składnikowi poświęcona była prezentacja suplementu diety Szafraceum, produkowanego przez firmę LEK-AM.
Szafran powszechnie znany jest  jako najdroższa i najszlachetniejsza przyprawa świata, której pozyskanie jest bardzo pracochłonne -  (zbiera się je ręcznie z pręcików krokusa purpurowego). Niewielu dotychczas wiedziało o korzystnym działaniu szafranu na układ nerwowy. (udokumentowane badaniami naukowymi działanie przeciwdepresyjne). Oprócz szafranu preparat Szafraceum zawiera także wspomagające  prawidłową pracę układu nerwowego witaminy z gr. B., inozytoli i tryptofan oraz żeń-szeń. Prezentacja cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony licznie przybyłych na konferencje dziennikarzy.